Din lokale dekkspesialist

Kontaktflate og våtgrep

Vel så viktig som valg av dekkmerke og kvalitet er det å sikre at dekkene har tilstrekkelig mønsterdybde.
Vannplaning_3

Kontaktflate

Hvert dekk har en kontaktflate mot underlaget på størrelse med en åpen hånd. Slitte dekk går først og fremst ut over våtgrepet, noe som kan gi vannplaning og fatale konsekvenser i en nødsituasjon på vått underlag.
Vi anbefaler derfor å skifte sommerdekk ved ca 3mm og vinterdekk ved ca 4mm.

dekk kontakt med veien

VÅTGREP OG VANNPLANING

"Våtgrep" er dekkets evne til å forholde seg til veien under våte forhold. Våtgrep er en viktig faktor du bør vurdere når du velger nye dekk. Dekk med høy våtgrepsrangering vil forhindre vannplaning og stoppe tidligere på våte veier ved full oppbremsing.

Regelverket sier at et sommerdekk skal ha en mønsterdybde på minst 1,6 mm. Dekkbransjen mener det er uforsvarlig lite. Illustrasjonen på denne siden viser hvordan veigrepet reduseres og bremselengden øker på våt vei etter hvert som mønsteret slites. Det er harde fakta; et dekk som med 8 mm. mønsterdybdre stopper på 70 meter fra 100 km/t, trenger 40-50 meter mer når mønsteret er slitt ned til 1,6 mm. Av hensyn til sikkerheten anbefaler derfor dekkbransjen at dekkene skiftes når mønsteret er slitt ned til 3 mm.

Vannplaning er en skremmende opplevelse.
Når dekkenes evne til å pumpe vann ikke er tilstrekkelig i forhold til den farten du holder på våt vei, vil de til slutt helt miste kontakten med underlaget og du får vannplaning. Bilen vil surfe videre på en vannfilm, og det vil ikke lenger spille noen rolle hva du gjør med ratt eller pedaler, ikke før farten igjen er redusert så mye at kontakten med undelaget gjenopprettes.
Vannplaning
Vi har et stort utvalg av både premium, medium og budget dekk. Vi fører blant annet Bridgestone, Michelin, Goodyear, Vredestein, Continental, Falken, Federal, Nokian, Gislaved, Pirelli, Nankang og Sailun.

"Hos oss får du et bredt utvalg av kvalitetsdekk som presterer jevnt bra i dekktestene"

Dekk%20logoer-1
Dekk%20logoer-2
Dekk%20logoer-3
Dekk%20logoer-4