OM DEKK
Det er store forskjeller i veigrep og slitestyrke mellom de ulike dekkmerkene. Hvert år testes dekk i flere uavhengige dekktester, hvor de kjente merkene alltid kommer best ut. Men i alle dekktestene vil du også finne rimeligere dekk som kan gi deg bra og sikre prestasjoner. Enten du skal ha sommerdekk eller vinterdekk har vi et bredt utvalg av kvalitetsdekk som presterer jevnt bra i dekktestene.
Fem raske dekktips:
-
Tilpass kjøringen og hastigheten etter underlaget, dine egne kjøreferdigheter og dekkenes tilstand.
-
Kontroller at hjulene sitter godt fast etter dekkskiftet. Ettertrekk gjerne boltene etter ca 20 mil.
-
Kontroller og tilpass lufftrykket etter lastemengde og antall passasjerer.
-
Plasser de beste dekkene bak ( de med størst mønsterdybde)
-
Kontroller dekkenes mønsterdybde. Loven krever minst 1,6 mm på sommerdekk og 3mm på vinterdekk.
REGLER FOR HJULSKIFT
Datoen for å sette på piggdekk på høsten er satt til 1. november (15. oktober i Nord-Norge). Før dette er det ikke tillatt å kjøre med piggdekk.
Datoen for å ta av piggdekkene er satt i forhold til påsken. Siste frist for å ta av piggdekkene er første søndag etter påske. Myndighetene er klar over at mange nordmenn liker seg i påskefjellet og datoen for å ta piggdekkene av er derfor satt i forhold til denne høytiden.
KONTAKTFLATE
Hvert dekk har en kontaktflate mot underlaget på størrelse med en åpen hånd. Slitte dekk går først og fremst ut over våtgrepet, noe som kan gi vannplaning og fatale konsekvenser i en nødsituasjon på vått underlag.
Vi anbefaler derfor å skifte sommerdekk ved ca 3mm og vinterdekk ved ca 4mm.
VÅTGREP OG VANNPLANING
"Våtgrep" er dekkets evne til å forholde seg til veien under våte forhold. Våtgrep er en viktig faktor du bør vurdere når du velger nye dekk. Dekk med høy våtgrepsrangering vil forhindre vannplaning og stoppe tidligere på våte veier ved full oppbremsing.
Regelverket sier at et sommerdekk skal ha en mønsterdybde på minst 1,6 mm. Dekkbransjen mener det er uforsvarlig lite. Illustrasjonen på denne siden viser hvordan veigrepet reduseres og bremselengden øker på våt vei etter hvert som mønsteret slites. Det er harde fakta; et dekk som med 8 mm. mønsterdybdre stopper på 70 meter fra 100 km/t, trenger 40-50 meter mer når mønsteret er slitt ned til 1,6 mm. Av hensyn til sikkerheten anbefaler derfor dekkbransjen at dekkene skiftes når mønsteret er slitt ned til 3 mm.
Vannplaning er en skremmende opplevelse.
Når dekkenes evne til å pumpe vann ikke er tilstrekkelig i forhold til den farten du holder på våt vei, vil de til slutt helt miste kontakten med underlaget og du får vannplaning. Bilen vil surfe videre på en vannfilm, og det vil ikke lenger spille noen rolle hva du gjør med ratt eller pedaler, ikke før farten igjen er redusert så mye at kontakten med undelaget gjenopprettes.
LUFTTRYKK OG BELASTNING
Riktig lufttrykk i dekkene er svært viktig: Et dekk med 0,5 bar for lavt lufttrykk reduserer dekkets levetid med 25 prosent.
Det er viktig med regelmessig kontroll av lufttrykket, minimum hver måned, og hver gang bilen skal lastes tungt. Riktig lufttrykk reduserer rullemotstanden, noe som igjen reduserer dekkslitasjen, og forbedrer både kjøreegenskaper og komfort.
Uansett hvilke egenskaper dekket har i utgangspunktet, er korrekt lufttrykk nødvendig for at dekket skal yte optimalt.
Dekkets gripeevne er av avgjørende betydning både ved nødbremsing uansett vei og føreforhold, ved svingkjøring og på våt veg. Merk at det ikke er dekket som avgjør hvilket lufttrykk du skal ha, men bilen.
For å finne det riktige lufttrykket, er det flere steder du kan lete. Mange biler er utrustet med et klistremerke eller en plakett som viser bilprodusentens anbefalte lufttrykk. Informasjonen finner du vanligvis på nedre del av dørkarmen på bilens førerside, ved dørlåsen på førerdøren, på innsiden av drivstofflokket, i hanskerommet eller i motorrommet. I tillegg finner vanligvis også anbefalt lufttrykk i bilens instruksjonsbok.
Det viktigste er å kontrollere lufttrykket jevnlig og inspisere dekkene for unormal slitasje. Dekkene sladrer nemlig når du sluntrer unna lufttrykk-sjekken og når du ikke holder bilen i stand.
Har du dekkene dine på dekkhotell hos oss sørger vi for god, forskriftsmessig lagring i forhold til temperatur, lysforhold og stabling. Vi sjekker også lufttrykket og kontrollerer mønsterdybden.
Hos oss får du et bredt utvalg av kvalitetsdekk som presterer jevnt bra i dekktestene